Spookfacturen



Spookfacturen of spooknota’s zijn een vorm van acquisitiefraude. Zelfstandigen, freelancers en zzp’ers ontvangen regelmatig spookfacturen die ook worden betaald in de veronderstelling dat het een echte rekening betreft. Het is nu eenmaal routinewerk, zeker als er herkenbare kenmerken op staan zoals ‘verplicht’, ‘heffing’, ‘telefoongids’ of ‘handelsregister’ is de betaling al gedaan voordat men aan de betrouwbaarheid begint te twijfelen.

Zelfstandigen die de factuur grondig controleren en daarbij óók de lettertjes lezen, ontdekken dat het soms een factuur lijkt maar in werkelijkheid een aanbieding is. Als u dat niet vroegtijdig doorziet en de factuur betaalt, accepteert u hiermee de zogenaamde ‘aanbieding’.

De herkomst en inhoud controleren van elke factuur is dus een belangrijk onderdeel van alles wat met factureren te maken heeft. In spookfacturen kunnen ook kleine lettertjes zijn opgenomen waaruit blijkt dat er sprake is van een offerte. Als dit het geval is dan is van een betalingsverplichting geen sprake.

Hoe herkent u een spookfactuur

U krijgt als zelfstandige bijvoorbeeld een sterk op een factuur lijkende aanbieding, veelal voor adverteren op een website of voor opname in een bedrijvengids. Vaak is een acceptgiro ingesloten bij de spooknota zodat de betaling makkelijk door u geregeld kan worden. Uit de kleine lettertjes blijkt achteraf dat het niet om een factuur gaat maar om een aanbieding. Wanneer u de spookfactuur voldoet, dan accepteert u daarmee de aanbieding en gaat u door de betaling de gestelde overeenkomst aan.

Vormen van acquisitiefraude

Niet alleen een spookfactuur of spooknota zijn een vorm van acquisitiefraude, u kunt ook misleid worden via de telefoon of e-mail. Als u telefonisch wordt benaderd of een e-mail ontvangt van iemand die u bijvoorbeeld iets wil verkopen of uw bedrijfsgegevens wil controleren wees dan onmiddellijk op uw hoede.

Een veelvoorkomend geval is dat een acquisitiefraudeur u probeert te laten adverteren in een blad of website die u niet kent, of u ontvangt een e-mail ter ondertekening om ‘uw’ advertentie op een website te verlengen. Hier moet u dus niet zomaar op ingaan.

Waarschuwing voor het betalen van een spookfactuur of spooknota

  • Controleer elke factuur die u als zelfstandige ontvangt grondig voor u gaat betalen.
  • Controleer elke keer opnieuw alle facturen grondig en kritisch. Routine is een risico en ligt in het voordeel van de spookfactuurverstuurder.
  • Lees de factuur goed en kritisch, óók de kleine lettertjes. Als u heeft betaalt ziet u het geld niet meer terug of u komt niet meer van die ongewenste ‘aanbieding’ af.

Gerelateerd aan spookfacturen


De pagina ‘Spookfacturen’ uitprinten